We leven in een verwarrende periode en het coronavirus zet de wereld op zijn kop. Het zorgt bij veel mensen met MS voor vragen en onzekerheden. Tegelijkertijd vraagt het coronavirus om maatregelen van mensen en organisaties. Bij het Nationaal MS Fonds houden we alle berichtgeving met betrekking tot het coronavirus nauwlettend in de gaten en volgen we de actuele richtlijnen van het kabinet en het RIVM. Dat heeft consequenties voor de organisatie van een aantal van onze activiteiten, waaronder de MS-Kinderkampen.

Ondanks de versoepeling van de maatregelen willen wij geen risico’s nemen. We voelen ons verantwoordelijk voor de gezondheid van de deelnemers en de mensen in hun directe omgeving. We hebben alle mogelijkheden bekeken om de MS-Kinderkampen te organiseren volgens een 1,5 meter protocol en tegelijkertijd onze eigen kwaliteitseisen te borgen, maar we zijn helaas tot de conclusie gekomen dat dit geen haalbare kaart is. Daarom zijn wij genoodzaakt om twee van de vier geplande kinderkampen te annuleren. Het gaat om het kamp voor de groep 6 t/m 10-jarigen die in juni naar Leusden zouden gaan en de groep 18 t/m 25-jarigen die in september naar Hulshorst zouden gaan.

We realiseren ons goed dat dit voor de veelal jonge deelnemers (en ouders) slecht nieuws is. We weten hoe belangrijk deze kampen zijn voor de gezinnen waar MS zo’n grote rol speelt. En hoe fijn het is als gelijkgestemde kinderen elkaar tijdens deze kampen kunnen ontmoeten. Daarom gaan we voor beide kampen kijken of we een vorm kunnen vinden waarbij we elkaar digitaal kunnen ontmoeten.

De weekenden voor de groepen 15 t/m 17 jaar (oktober) en 11 t/m 14 jaar (november) staan nog wat verder weg in de agenda. Hoewel we niet verwachten dat de 1,5 meter samenleving dan weer is opgeheven, bieden de richtlijnen van het kabinet en het RIVM tegen die tijd wellicht wél mogelijkheden om de kampen door te laten gaan. We blijven dit nauwlettend in de gaten houden en hierover berichten zodra we meer weten.

Wij hopen in 2021 weer een compleet programma te kunnen aanbieden.